„Smaki kuchni niemieckiej, austriackiej i szwajcarskiej” w ramach Europejskiego Dnia Języków w Chreptowiczu.
26 września to dzień, w którym Rada Europy chce zachęcić 800 milionów Europejczyków z 47 krajów do nauki języków obcych – niezależnie od wieku.
To, jak Europejczycy będą się uczyć obcych języków, nie ma najmniejszego znaczenia. Ważny jest zapał i świadomość czekających korzyści. Wydarzenia organizowane 26 września mają uświadamiać istotne znaczenie wielojęzyczności w jednoczącej się Europie. Inicjatywę wspiera Komisja Europejska.
W naszej szkole tradycyjnie obchodzony jest ten dzień w sposób ciekawy, niekoniecznie w sali lekcyjnej. W tym roku w programie tego dnia znalazły się dwie imprezy:
- spotkanie z kulturą irlandzką (opis i zdjęcia tutaj),
- smaki kuchni niemieckiej, austriackiej i szwajcarskiej.
Uczniowie uczący się języka niemieckiego z klas 2a,2b,2d i 2e realizowali projekt , w którym przedstawili przysmaki kuchni niemieckiej, austriackiej i szwajcarskiej. Ich zadaniem było samodzielne przygotowanie kilku a nawet kilkunastu tradycyjnych potraw z trzech krajów (wg wskazanych przez nauczyciela przepisów na stronie internetowej) i podanie ich dokładnego opisu (niemieckiej nazwy, skąd pochodzi i z czego się składa).
Oprócz tego do zadania każdej klasy należało zorganizowanie swojego stoiska z potrawami, zachęcenie innych do degustacji przygotowanych dań nie tylko ciekawymi reklamami, ale i muzyką, strojami ludowymi czy innymi atrakcjami.
Efekt przerósł najśmielsze oczekiwania. Stoły, pięknie udekorowane kwiatami, flagami i w odpowiedniej kolorystyce uginały się od różnorodnych smakołyków, przygotowanych nie tylko przez dziewczęta ale także przez chłopców; sami uczniowie w strojach bawarskich i tyrolskich, a z głośników płynęła typowa muzyka górali alpejskich. Czuliśmy się jak na prawdziwym bawarskim Festcie (święcie).
O godzinie 9.50 rozpoczęła się degustacja i wszyscy mogli zobaczyć, usłyszeć, przeczytać i skosztować smakołyków, poznając przy tym kawałek tradycji niemieckiej, austriackiej i szwajcarskiej. Stoiska były oblegane, a wszystkie potrawy smakowały wyśmienicie i zniknęły w ciągu 2 godzin.
Uczniowie wykazali się takim talentem kulinarnym, że potrawy znikały w mgnieniu oka. Co za wspaniałe Spätzle ( szwajcarskie kluski serowe) czy Käsekugeln (pączki twarożkowe), albo Zwiebelkuchen (placek cebulowy), czy Brezeln (precle), czy też potrawy z ziemniaków (szwajcarskie Rösti i wiedeńskie Bratkartoffeln), a smaczne kiełbaski w różnych sosach (Bratwürste, Currywurst ) podawane na ciepło, pachniały na całą szkołę. Do tego przepyszne sałatki szwajcarskie i austriacki omlet cesarski (Kaiserschmarren), czy pikantna pasta paprykowa (Paprikapaste) podawana z serem Emmentaler oraz pasta serowa ze szczypiorkiem.
Oczywiście nie zabrakło takich słodkości, jak Käsekuchen mit Pflaumen (sernik ze śliwkami) i Apfelkuchen (szarlotka), którą serwowano na każdym stoisku, czekolady i Gummibärchen Harribo (żelków).
Jury w składzie p. Ewa Łatkowska (nauczycielka j. niemieckiego), p. Wiesława Kaczmarska (nauczycielka geografii i przedsiębiorczości) i Izabela Fryze (uczennica klasy 1E), biorąc pod uwagę wszystkie wcześniej wymienione kryteria, oceniła pracę projektową 4 klas.
I miejsce zdobyła klasa 2d, II miejsce – klasa 2a, III miejsce – klasa 2b,, IV miejsce – klasa 2e.
Wszyscy uczestnicy zasługują na wyróżnienie i słowa uznania za pracę w zespole i efekty swojej pracy oraz za to, że potrafią się dobrze i z pożytkiem bawić.