“Spotkania z biologią”
W piątek, 18.03.2022r. uczniowie klas biologiczno-chemicznych: 3A4 i 3E4 Liceum Ogólnokształcącego im. Joachima Chreptowicza mieli przyjemność wzięcia udziału w jednym z wydarzeń organizowanych przez Instytut Biologii Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach w ramach warsztatów “Spotkania z biologią”.
Blok tematyczny pt. “Biologia molekularna”, z którego skorzystali Chreptusi, obejmował uczestnictwo w dwóch wykładach i trzech zajęciach laboratoryjnych. Pierwszy z wykładów dotyczył biologicznego oddziaływania promieniowania jonizującego i przypomniał on uczniom zagadnienia realizowane na lekcjach biologii oraz chemii w pierwszej klasie liceum, takie jak cykl komórkowy, rodzaje promieniowania czy budowa cząsteczki DNA. Wykładowczyni dr hab. Halina Lisowska przedstawiła słuchaczom, w jaki sposób promieniowanie zaburza funkcjonowanie ludzkich komórek i niszczy strukturę chromosomów. Tematem drugiego wykładu, prowadzonego przez dr Paulinę Żarnowiec była wirusologia. Oprócz utrwalenia najważniejszych wiadomości dotyczących wirusów – ich definicji, budowy i przebiegu cyklu infekowania, poruszona została kwestia stereotypów powstających w dobie pandemii COVID-19.
Niewątpliwie najbardziej ekscytującą częścią warsztatów były zajęcia praktyczne. Pierwsze doświadczenie polegało na stopniowym rozcieńczaniu roztworu agaru (substancji używanej jako podłoże do hodowli bakterii), a następnie – komputerowym pomiarze jego stężenia. Kolejne ćwiczenie wykonane przez uczniów w jednym z uniwersyteckich laboratoriów to immobilizacja komórek drożdży. Biochemicy z LO II przygotowali zawiesinę drożdży z alginianem sodu, którą wkrapiali za pomocą strzykawki do roztworu mleczanu wapnia. Uzyskane złoże kulek umieścili w kolbach stożkowych z roztworem cukru. Tak wypełnione naczynia oraz instrukcję przebiegu doświadczenia uczniowie otrzymali w prezencie, aby móc w szkole podczas lekcji chemii zaobserwować zjawisko fermentacji burzliwej. Na ostatnich zajęciach laboratoryjnych z mikrobiologii Chreptusi przygotowali rozmazy z trzech hodowli bakterii – Escherichia coli (pałeczka okrężnicy), Bacillus subtilis (laseczka sienna) oraz Staphylococcus epidermidis (gronkowiec skórny). Później mieli okazję wykonać barwienie metodą Grama, czyli popularny laboratoryjny test służący określeniu cech fizjologicznych bakterii, znany im do tej pory w teorii z lekcji biologii. Na koniec każdy z uczniów mógł zaobserwować własny preparatu pod mikroskopem.
Biochemicy z Chreptowicza wrócili bardzo zadowoleni z wycieczki. Zarówno na wykładach, jak i podczas wykonywania doświadczeń, wyraźnie widać było ich fascynację, zaangażowanie oraz zamiłowanie do tych wspaniałych nauk, jakimi są biologia i chemia.
Napisała Katarzyna Kowalska