Warsztaty na Wydziale Technologii Żywności SGGW
W czwartek klasy 2A i 3A4 uczestniczyły w Dniach Otwartych Wydziału Technologii Żywności SGGW. Rozpoczęliśmy od spotkania na auli z panem Dziekanem i panią Prodziekan, którzy przedstawili podstawowe informacje o Uczelni i Wydziale, a w szczególności kierunki studiów realizowanych na WTŻ. Po prezentacji rozpoczęły się warsztaty. Było nas prawie 60 osób, więc musieliśmy podzielić się na trzy grupy. Każda z nich realizowała swoją ścieżkę tematyczną. Okazało się, że dwie pierwsze grupy trafiły na takie same warsztaty, trzecia grupa miała trochę inne zajęcia.
Grupa 1 i 2 zaczęła od warsztatów z produkcji mleka i serów. Uczniowie mieli możliwość samodzielnie zrobić masło oraz wziąć udział w doświadczeniu, którego celem było rozróżnienie mleka surowego i pasteryzowanego. Mogli również poczęstować się produktami przygotowanymi w laboratorium. Kolejną atrakcją były warsztaty poświęcone mikrobiologii, gdzie nasi uczniowie przygotowywali preparaty mikroskopowe przy użyciu drożdży. Ostatnim przystankiem były zajęcia z chemii organicznej. Uczniowie w grupach wykonywali takie doświadczenia jak: próba Tollensa, reakcja przy użyciu odczynnika Fehlinga, reakcja biuretowa, czy też odróżnianie tłuszczów nienasyconych od nasyconych.
Trzecia grupa rozpoczęła warsztaty na WTŻ od zajęć dotyczących tłoczenia olejów na zimno. Warsztaty były połączone z degustacją muffinek z dodatkiem mąki konopnej, pochodzącej z wytłoczyn -pozostałości po tłoczeniu oleju, co idealnie nawiązuje do przybliżonej przez prowadzących strategii zero waste. Później wraz z przewodnikiem udaliśmy się na zajęcia dotyczące wielkiego świata mikroorganizmów. Prowadzący bardzo ciekawie omówił znaczenie mikroorganizmów w produkcji żywności. Uczniowie mieli także możliwość spróbowania własnych sił w samodzielnym przygotowaniu preparatu mikroskopowego z drożdży. Na koniec wzięliśmy udział w warsztatach dotyczących procesu liofilizacji żywności wraz z jej degustacją. Dodatkowo zaprezentowano nam eksperyment dotyczący wyznaczenia punktu potrójnego wody.
Na koniec mały spacer po kampusie SGGW i wspólne zdjęcia przed budynkiem Wydziału i Rektoratem.
Wizyta na Wydziale Technologii Żywności była bardzo interesująca. Zobaczyliśmy doświadczenia, których nie da się wykonać w szkole – a nawet mogliśmy je sami wykonać. W drodze powrotnej oczywiście padło pytanie: kiedy przyjeżdżamy znów. Może szybciej niż myślimy … przecież mamy zawartą umowę o współpracy.